Ganduri despre evolutia preturilor la echipamentele unui sistem fotovoltaic

Ganduri despre evolutia preturilor la echipamentele unui sistem fotovoltaic

Un sistem fotovoltaic care se amortizeaza rapid este unul care consuma toata energia produsa. Incearca calculatorul nostru de pret: https://bright-technology.ro/calculator-pv/

Ganduri despre evolutia preturilor la echipamentele unui sistem fotovoltaic

Sa vorbim despre evolutia preturilor la panourile fotovoltaice. De ce incepem cu ele?

Pentru ca cel putin pentru sistemele pana in 200 kW pretul panourilor fotovoltaice (PV) reprezinta aproximativ 0-50% din valoarea investitiei in sistemul fotovolatic.

Vestea buna este ca pretul panourilor este intr-o dinamica continua, in favoarea noastra a utilizatorilor, adica in continua scadere. (conform unor surse o scadere de pana la 75% in ultimii cinci ani).

Pentru panouri monocristaline, pretul era  de 76.67 $/watt in 1977, a ajuns la 0.80$/watt in 2015, 0.20$/watt in 2020* si ar putea ajunge pana la sfarsitul lui 2024 la 0.10$/watt **

Scaderea preturilor are drept cauza:

  • Dezvoltarea tehnologica, exprimata prin cresterea eficientei panourilor si scaderea costurilor de productie
  • Cresterea numarului de producatori determinata de cresterea cererii globale, cu  noi investitii mai ales in China dar si in USA, UE or India, si la o competitie intensa intre producatori
  • Scaderea preturilor la materii prime – ex.polisiliciu scadere cu 70% fata de 2022
  • Accesibilitatea – supraproductia si facilitatile acordate de guverne producatorilor

Pana unde merge scaderea preturilor la panourile fotovoltaice?

Scaderea preturilor la panourile fotovoltaice a avut loc in contextul unei productii in exces si a preturilor aflate in cadere libera, insa exista semnale cu privire la posibile cresteri de pret in viitor.

Firmele producatoare de panouri din Europa se confrunta numeroare provocari. Costul de fabricare a unui modul solar în Europa este dublu faţă de preţul spot actual, a declarat SolarPower Europe.

Produsele chineze pentru sistemele solare reprezinta aproximariv 75% din necesarul produselor pentru sisteme solare din Uniunea Europeana.

In 2012 China a acordat subventii masive industriei solare. Ca raspuns UE a încercat să limiteze concurenţa din partea Chinei prin impunerea de tarife la importurile chinezeşti pe care le-a ridicat ulterior în 2018 pentru a stimula instalaţiile de energie regenerabilă, cu doar un an înainte ca Comisia să declare China un „rival sistemic” al Uniunii.

In prezent sunt de plata TVA 19%, taxele vamale 9% si alte obligatii pentru importatori (obligatii la Fondul de Mediu, taxa pentru echipamente electrice si electronice).

Pentru evitarea taxarii producatorii chinezi intentioneaza sa deschida sau sa cresca capacitatea de productie in fabrici din USA (Longi Green Energy Technology, JA Solar Tech or Jinko Solar) sau UE (Longi in Germania).

Evolutia preturilor pentru panouri (si nu numai) impreuna cu politicile europene pentru dezvoltarea sistemelor fotovoltaice fac din anul 2024 unul propice pentru instalarea lor.

* sursa Bloomberg New Energy Finance

** sursa PV-magazine.com

Pentru informatii suplimentare folositi btc.office@bright-eng.com sau 0758 029 168 (Razvan Chirica)

Energia solara reprezinta o sursa de energie in crestere, cu potential sa schimbe lumea.

Recomandări

Pompele fac schimbul de caldura in unitatea externa, in doua variante constructive: in apa sau in aer
Prosumatorii din Romania actuali si viitori care au sisteme de panouri fotovoltaice cu puteri instalate între 3 kW și 400 kW.

    Contactează-ne!

    Sau suna direct la 0756 099 058