Eficienta panourilor fotovoltaice

Eficienta panourilor fotovoltaice

Un sistem fotovoltaic care se amortizeaza rapid este unul care consuma toata energia produsa. Incearca calculatorul nostru de pret: https://bright-technology.ro/calculator-pv/

Eficienta panourilor fotovoltaice

Panourile PhotoVoltaice (PV) sunt importante pentru ca reprezinta 30-50% din total cost sistem fotovoltaic. Eficienta este parametrul cel mai folosit cand se compara panourile fotovoltaice.

Definitia eficientei : raportul dintre energia generate de PV si energia captata de la soare.

Ea, eficienta, depinde de tehnologia de fabricatie:

Depinde de spectrul si intensitatea luminii solare, dar si de temperatura celulei solare, elemental care sta la baza constructiei PV-ul.

Spectrul luminii solare este foarte lat ( lungimea de unda : de la ultraviolet pana la infrarosu ) . Lumina solara este alcatuita din fotoni care au lungimi de unda si nivele energetice diferite. Unii fotoni sunt reflectati, iar altii patrund in celula solara. Din cei care patrund, energia unora se transforma in caldura (recombinare indirecta), iar energia celorlalti fotoni elibereaza electroni care se transforma in purtatori de sarcina si apare curentul electric prin fenomenul de recombinare directa.

Temperatura – celulele solare functioneaza optim la temperaturi scazute. Temperaturile inalte schimba proprietatile semiconductorului, ducand la cresterea curentului , dar si o scadere mai mare a tensiunii generate. Temperturile crescute extreme pot duce la la deteriorarea celulei, in timp scade durata de viata a PV-ului. Cum o mare parte a radiatiei solare cade pe PV, optimizarea temperaturii celulelor prin instalare corecta duce la o crestere a eficientiei si a duratei de viata a sistemului PV.

Reflexia – Eficienta PV poate fi marita prin micsorarea cantitatii de lumina reflectate de suprafata celulei. O celula neacoperita cu un strat antireflexiv pierde cam 30% din radiate solara. Straturile anti-reflexive sau o suprafata texturata ajuta la scaderea reflexiei, celule cu o eficienta mare par a avea o culoare albastru-inchis spre negru.

Conform https://www.solar.com/learn/solar-panel-cost/ , evolutia preturilor in USA este

Cifrele sunt importante dar nu trebuie sa ramanem blocati in ele, in final parametrul important este pretul pe Watt obtinut de sistemul instalat.

Pentru informatii suplimentare folositi btc.office@bright-eng.com sau 0758 029 168 (Razvan Chirica)

Energia solara reprezinta o sursa de energie in crestere, cu potential sa schimbe lumea.

Recomandări

Pompele fac schimbul de caldura in unitatea externa, in doua variante constructive: in apa sau in aer
Prosumatorii din Romania actuali si viitori care au sisteme de panouri fotovoltaice cu puteri instalate între 3 kW și 400 kW.

    Contactează-ne!

    Sau suna direct la 0756 099 058