Ce se va intampla cand inceteaza plafonarea preturilor la energie?

Ce se va intampla cand inceteaza plafonarea preturilor la energie?

Un sistem fotovoltaic care se amortizeaza rapid este unul care consuma toata energia produsa. Incearca calculatorul nostru de pret: https://bright-technology.ro/calculator-pv/

Ce se va intampla cand inceteaza plafonarea preturilor la energie?

 

Ce se va intampla cand inceteaza plafonarea preturilor la energie, adica la 31 Martie 2025?

Aceasta este o intrebare care ne “bantuie” pe multi, si din pacate orice raspuns este posibil.

In acest moment ianuarie 2024 e inca in vigoare Ordonanța de Urgență nr. 27/2022 (cu completările și modificările ulterioare aduse prin Legea nr. 357/2022 și Legea nr. 206/2023) care limiteaza cresterea preturilor la utilizatorul final, pentru clientii noncasnici:

  • maxim 1leu/kWh (TVA inclus) pentru 85% din consum (la locul de consum)
  • maxim 1,3lei/kWh (TVA inclus) pentru restul de 15%

aceste tarife se aplica printe altii:

  • din domeniul industriei alimentare, identificaţi prin cod CAEN 10 ,
  • din domeniul agriculturii şi pescuitului, identificaţi prin cod CAEN 01 şi 03;
  • tuturor IMM-urilor

Dar preturile mentionate mai sus vor putea fi diferite in masura in care OUG27/2022 (modificata si completata ulterior) va suferi modificari, vestea buna e ca ar putea fi scazute.

In an electoral 2024, Ministerul Energiei declara ca deja sunt sunt în analiză câteva opțiuni de modificare a OUG 27/2022 (n.red. privind schema de plafonare – compensare) în contextul în care cotațiile de pe piețele spot europene, atât la gaze, cât și la electricitate, au scăzut foarte mult în ultimele luni, ajungând să fie chiar și sub plafoanele impuse de Guvernul României.

In contextul in care 2025 este un an post-alegeri este probabil ca masurile de plafonare sa inceteze, urmarindu-se o trecere la piata libera cu o evolutie haotica cel putin pentru inceput.

Ce putem face?

  1. Putem optimiza consumul de energie, prin adoptarea unor soluții de management energetic care includ sistemele de măsurare și monitorizare a consumului de energie, sistemele de cogenerare și trigenerare sau soluții de iluminat de tip LED
  2. Putem investi in sisteme de producere care sa acopere consumul propriu
  3. Putem deveni prosumatori – producem energie pentru consumul propriu si diferenta o livram in sistemul energetic in schimbul unor compensatii conform legii prosumatorului.

Pentru un sistem pana in 200kW, se face compensare cantitativa (regula cu valabilitate  pana in 31 decembrie 2030, reportarea diferentei de energie se face limitat la 24 luni, sumele datorate se solicita furnizorului)

pentru un sistem peste 200kW si pana in 400kW pe langa compensarea cantitativa se face si o regularizare financiara care presupune anumite obligatii din partea prosumatorului, producătorii vor întocmi și vor menține o evidență separată de cantitatea transferată din producție proprie.

Pentru a instala un sistem fotovoltaic eficient este important sa fim la curent cu legislatia actuala si sa ne protejam viitorul facand parte din organizatii care sa aiba un cuvant de spus in propunerile legislative.

Pentru informatii suplimentare folositi btc.office@bright-eng.com sau 0758 029 168 (Razvan Chirica)

Energia solara reprezinta o sursa de energie in crestere, cu potential sa schimbe lumea.

Recomandări

Pompele fac schimbul de caldura in unitatea externa, in doua variante constructive: in apa sau in aer
Pompele fac schimbul de caldura in unitatea externa, in doua variante constructive: in apa sau in aer

    Contactează-ne!

    Sau suna direct la 0756 099 058